Tweedehands auto kopen: particulier versus dealer

Het kopen van een tweedehands wagen blijft een gok en vraagt een kritische blik bij aankoop. Zo lanceerde minister van consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) onlangs nog een verplichte checklist, die professionele verkopers aan kopers moeten tonen. Voor elk onderdeel van het voertuig wordt aangegeven of het in orde is, sporen van slijtage vertoont of te herstellen is. Maar ook een tweedehands aankoop bij een particulier heeft zo zijn voordelen. We zetten ze even op een rijtje:

Auto kopen bij dealer: hogere prijs, verplichte garantie en checklist
De prijzen liggen meestal iets hoger bij autodealers. Dit omdat ze zelf tijdelijk aansprakelijk zijn voor defecten en omdat het natuurlijk hun broodwinning is. Een voordeel is wel dat dealers bereid zijn je oude auto over te kopen indien je bij hen een andere koopt.

Een dealer is wettelijk verplicht garantie te geven. Als de auto binnen het jaar een defect vertoont waar je niet schuldig aan bent, is de dealer aansprakelijk. Dit is verplicht, de dealer kan hier niet onderuit. En zoals reeds vermeld geeft een dealer een verplichte checklist mee aan de koper, die de technische staat van de auto blootlegt. Zo weet je als koper perfect welke stukken er bijna aan vervanging toe zijn en vanuit die positie kan je dan verder onderhandelen.

Auto kopen bij particulier: lagere prijs, zelf controleren, geen garantie
De laagste prijs krijg je meestal bij particulieren, net omdat ze niet de hoogste prijs willen bepalen. Aan de andere kant heb je weinig zekerheid over de staat van de wagen en net daarom is het belangrijk dat je de auto nauwkeurig checkt. Bij voorkeur neem je iemand mee die er iets van kent. Je kan ook altijd beroep doen op een autochecklist: een lijst van de belangrijkste factoren waar je op moet letten.

Wat betreft garantie zit je bij een particulier minder goed. Een particuliere verkoper hoeft je geen garantie te geven en is dus niet aansprakelijk. Wanneer de auto na de koop defecten vertoont, moet je zelf het risico dragen. Je kan natuurlijk altijd zoeken naar auto’s met een fabrieksgarantie of apart een garantie nemen. Zo vind je op mobly.be een specifieke garantie voor jouw tweedehandswagen.