Hoeveel kost je auto echt?

Of het nu gaat om nieuwe of een tweedehands auto, een wagen kost je meer dan alleen de aankoop. Om te beginnen is er de belasting op inverkeerstelling (BIV), een registratiekost die je eenmalig betaalt om de baan op te mogen. En vanaf dan begint de teller te lopen. Een overzicht van de gemiddelde autokosten per jaar:

Verkeersbelasting € 542
De verkeersbelasting betaal je jaarlijks en wordt bepaald door de euronorm, het CO2-cijfer en de kracht van de motor. Benzinewagens betalen doorgaans minder verkeersbelasting dan dieselauto’s. Elektrische/hybride wagens en auto’s op aardgas met een zeer lage CO2-uitstoot (< 50 g/km) hoeven geen verkeersbelasting te betalen.

Verzekering € 446
De prijs van een autoverzekering is afhankelijk van heel wat factoren. Ten eerste is er de leeftijd van de bestuurder: jonge mensen betalen meestal een hogere premie. Ten tweede is er de bonus-malus:  rij je een jaar zonder ongeval te veroorzaken, dan daalt je premie. Verder zijn het aantal kilometers dat je rijdt, je woonplaats en het vermogen van de wagen zaken die meespelen.

Onderhoud € 643
Veel voorkomende herstelkosten zijn versleten remblokjes, een versleten koppeling of een oude batterij. Voor een set remblokjes betaal je al snel € 120, voor een nieuwe autobatterij ongeveer € 150. Het vervangen van een koppeling kost tussen de € 350 en de € 800, afhankelijk van merk en model.

Brandstof € 1.429
Brandstof is - afhankelijk van het aantal ritten - de grootste slokop. Gemiddeld neemt de hoeveelheid brandstof bijna de helft van de totale jaarlijkse autokosten in beslag. Als je weet dat Vlamingen gemiddeld 15.000 km per jaar rijden, kan dat voor velen dus nog een stuk oplopen.

Totaal € 3.061
Gemiddeld betalen we dus € 3.061 per jaar voor een auto. Omgerekend is dat 255 euro per maand. Dat is veel geld, en net daarom is het zo belangrijk om van in het begin naar het totaalplaatje te kijken. Wil je graag zelf eens de som maken? Via de website Mobly.be kan je gratis een autorapport downloaden.